Swasti YogaBody Mind and Sound Healing
 

Stoel Yoga

Wat is StoelYoga?
Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga, het is voor iedereen, hoewel het voor ouderen en fysiek beperkten uitermate geschikt is. De oefeningen zijn rustig, niet te lang en niet te zwaar en worden op en rond de stoel uitgevoerd. Bij staande oefeningen wordt de stoel vaak gebruikt als steun bij balansoefeningen of om een houding te vergemakkelijken.


Waarom StoelYoga?
Een stoelyogales bestaat uit het uitvoeren van milde yogahoudingen op een stoel. Dat kan zijn op een yogastoel, bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel – het maakt niet uit! Een yogales is erop gericht om spieren en gewrichten soepeler te maken en de doorbloeding te verbeteren. De bewegingen dragen bij tot het behoud van lichamelijke en geestelijke fitheid op leeftijd. Je leert spanning los te laten en je concentratie en motoriek te verbeteren. Tijdens de lessen staat het respecteren van je eigen mogelijkheden centraal en wordt er creatief omgegaan met eventuele beperkingen. Door het regelmatig beoefenen van stoelyoga leer je ontspannen en genieten en zul je merken dat StoelYoga niet alleen het lichaam fitter maakt, maar ook de geest kalmer.

StoelYoga voor senioren, in verzorgingshuizen/verpleeghuizen o.a. bij dementie. 

Het samen zijn, het gezamelijk bewegen en ontspannen geeft hun een waardevol vreugdemoment. Yoga bevordert niet alleen hun lichamelijke conditie, maar zeker ook geestelijk.  Juist die bewustwording, die mindfulness blijkt goed te werken tegen depressie, hoofdpijn, stress en slapeloosheid.

Aangezien de meeste cliënten zorgbehoefend zijn is stoelyoga een uitstekende vorm van bewegen op de stoel. Uit onderzoek is gebleken, zeker ook bij dementie dat (stoel) yoga een bijdrage kan leveren aan het lichamelijk maar zeker ook geestelijk gestel. Yoga zorgt voor ontspanning, rust, gevoel van samen zijn in groepsverband, sociaal kontakt. Wetenschapelijke studies tonen aan dat beweegprogramma's een positief effect hebben op spierkracht, flexibiliteit,uithoudingsvermogen, balans, en risico op vallen en botbreuken bij ouderen.
Stoelyoga is de meest makkelijke, laagdrempelige en blessurevrije vorm van yoga en hierdoor voor iedereen haalbaar, ongeacht leeftijd, omvang, lenigheid, conditie of fysieke beperking.

Hoe ziet een les eruit.
Een StoelYoga les wordt opgebouwd vanuit ontspanning en werken met de adem. De spieren en gewrichten zullen op een zachte manier aangesproken worden. Van daaruit volgen er rek- strek en versterkende oefeningen. In de lessen is er aandacht voor concentratietechnieken, ademhalingstechnieken, visualisatie en meditatie. Zonodig zijn er hulpmiddelen o.a. kussens en blokjes. De les is afgestemd op elk niveau, geschikt voor diverse doelgroepen o.a. voor senioren, voor verpleeg/verzorgingshuizen bij dementie en alzheimer. Maar zeker ook geschikt als kantooryoga.
StoelYoga kan altijd!


Stoelyoga is een aanwinst voor uw organisatie. Wilt u meer weten neem dan contact op.